Šajkaška liga 2017

.

Team-Pairings of all rounds

Round 1 on 2017/05/14 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Hajduk Gardinovci   Jugovic 2 :
2   Buducnost Nadalj   Sajkas Kovilj :
3   Hajduk Curug   Sajkas Sajkas :
Round 2 on 2017/05/21 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Jugovic 2   Sajkas Sajkas :
2   Sajkas Kovilj   Hajduk Curug :
3   Hajduk Gardinovci   Buducnost Nadalj :
Round 3 on 2017/05/28 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Buducnost Nadalj   Jugovic 2 :
2   Hajduk Curug   Hajduk Gardinovci :
3   Sajkas Sajkas   Sajkas Kovilj :
Round 4 on 2017/06/04 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Jugovic 2   Sajkas Kovilj :
2   Hajduk Gardinovci   Sajkas Sajkas :
3   Buducnost Nadalj   Hajduk Curug :
Round 5 on 2017/06/11 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Hajduk Curug   Jugovic 2 :
2   Sajkas Sajkas   Buducnost Nadalj :
3   Sajkas Kovilj   Hajduk Gardinovci :
Round 6 on 2017/09/03 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Jugovic 2   Hajduk Gardinovci :
2   Sajkas Kovilj   Buducnost Nadalj :
3   Sajkas Sajkas   Hajduk Curug :
Round 7 on 2017/09/10 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Sajkas Sajkas   Jugovic 2 :
2   Hajduk Curug   Sajkas Kovilj :
3   Buducnost Nadalj   Hajduk Gardinovci :
Round 8 on 2017/09/17 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Jugovic 2   Buducnost Nadalj :
2   Hajduk Gardinovci   Hajduk Curug :
3   Sajkas Kovilj   Sajkas Sajkas :
Round 9 on 2017/09/24 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Sajkas Kovilj   Jugovic 2 :
2   Sajkas Sajkas   Hajduk Gardinovci :
3   Hajduk Curug   Buducnost Nadalj :
Round 10 on 2017/10/01 at 10.00
No. Team Team Res. : Res.
1   Jugovic 2   Hajduk Curug :
2   Buducnost Nadalj   Sajkas Sajkas :
3   Hajduk Gardinovci   Sajkas Kovilj :

 ПРОПОЗИЦИЈЕ  ШАЈКАШКЕ ЛИГЕ ЗА 2017. ГОДИНУ

 

…Уз назив клуба је унесена и адреса где се мечеви играју, као и особа за контакт. У случају да се меч не игра на наведеној адреси, домаћин је дужан да особи за контакт гостујуће екипе и судији благовремено достави нову адресу где ће се меч играти.

Пошто је извршено извлачење бројева, тиме је  аутоматски одређен распоред играња по колима, као и боје фигура у свим мечевима и на свим таблама. У сваком колу првоименована екипа (домаћин) има беле фигуре на непарним таблама. Мечеви се играју према унапред утврђеном распореду, недељом од 10.00 часова. Темпо игре је 90 минута по играчу за првих 30 потеза и 30 минута по играчу до краја партије и игра се по ФИДЕ правилима шаха. Члан 10.2 правила игре Фиде се не примењује

Шајкашка лига почиње у недељу  14. маја.2017. год. и траје до 01.октобра .2017. године.

Екипу чини шест такмичара, а екипа може почети меч само уколико је присутно најмање три играча. У случају да се екипа не појави на мечу, или нема бар половину играча, у року од једног сата од заказаног почетка меча, губи меч без игре. Састави екипа и редослед по таблама се одређују по слободном избору капитена, независно од титуле, категорије, или рејтинга играча.Сви играчи морају бити регистровани код ШС Војводине, што се доказује исправним и важећим такмичарским књижицама, овереним за 2017. годину.

Пред сваки меч, капитени предају судији 1) писмену пријаву састава екипе, 2) важеће и исправне такмичарске књижице за своје чланове и по потреби 3) другу потребну документацију (нпр. личну карту, ради потврде идентитета ако затреба).

Пријава састава екипе мора бити у писаном облику и садржати следеће податке:

1)       Назив клуба

2)       Назив такмичења и коло на које се састав екипе односи

3)       Име и презиме капитена екипе

4)       Имена и презимена чланова екипе по редоследу који је одређен слободним избором, независно од титуле, категорије, или рејтинга играча и

 

Ако играч почне да игра партију на табли на којој није предвиђен да игра у предатом саставу екипе, губи контумацијом ону партију коју је по саставу требао играти ! Партија која је започета се поништава и на њој играју они играчи који су уписани у састав. Партија се сматра започетом ако су оба партнера одиграла макар по један потез

Судија је дужан да држи у тајности примљене саставе екипа све док обе екипе не предају саставе, односно све до истека рока за предају састава.

Судија не сме дозволити да у екипи игра такмичар који нема исправну и важећу такмичарску књижицу!

У случају да екипа нема бар три исправне и важеће такмичарске књижице, не може почети меч, а ако екипа има бар три исправне и важеће такмичарске књижице, уз присуство играча чије су то књижице, може почети меч, али не може почети оне партије играча за које нема такмичарску књижицу, чак иако су ти играчи присутни.

Недостајуће исправне и важеће такмичарске књижице екипа је дужна да поднесе на увид судији најкасније један сат од заказаног почетка меча, у противном:

1)       ако недостају више од три такмичарске књижице, екипа губи меч без игре, а

2)       ако недостаје мање од три такмичарске књижице, екипа губи контумацијом оне партије играча који немају исправне и важеће такмичарске књижице.

Кашњење играча на партију се толерише уколико је оно мање од 60 минута од заказаног почетка меча. Уколико је за играча поднета исправна и важећа такмичарска књижица, а он се не појави у сали за игру по истеку једног сата од времена заказаног за почетак меча, тај играч губи партију контумацијом.

Употреба мобилних телефона је забрањена! Уколико се за време партије играчу на било који начин огласи мобилни телефон он одмах губи партију резултатом 1:0, или 0:1 (без звездице!). Изузетак је ситуација у којој противник играча коме се огласио мобилни телефон, у тренутку оглашавања телефона, има „голог“ краља или нема материјала за матирање, тада он не може добити партију по овом основу, већ добија само пола поена (резултат ће бити 1/2:0, или 0:1/2, такође без звездице!).

Уколико судија не прогласи пораз прекршиоца и наложи да се игра даље, након жалбе оштећеног надлежном органу, прогласиће се пораз прекршиоца, без обзира на резултат постигнут у партији!

Против овог судије ће се повести дисциплински поступак.

 Домаћин је дужан да обезбеди погодну салу и услове за игру (одговарајуће осветљење и температуру у сали, без буке и било каквих других ометања), исправан шаховски инвентар и реквизите (столове, столице, шаховске табле, одговарајуће шаховске фигуре, шаховске сатове и сл.) и обрасце (довољан број формулара за записивање партија играча и три примерка Записника меча које пре почетка меча предаје судији), а гости сносе своје трошкове. Такође, по неписаном правилу, домаћин обезбеђује скромно освежење (нпр. кафа, сок, кисела вода и сл.). Пушење у сали за игру није дозвољено!

По завршетку меча, капитени екипа потписују Записник меча!

Промена термина (датума) одигравања мечева, као и померање времена почетка меча није дозвољено, осим ако се екипе не договоре да меч играју унапред. У том случају су обавезни да договор благовремено најаве координатору и делегираном судији. Изузетно, меч се може одложити уз сагласност координатора, уколико најмање два стандардна члана екипе учествују на званичном државном или међународном такмичењу, али не и у последња три кола Лиге. Пре почетка последњег кола морају бити одиграни и завршени сви мечеви претходних колаПоследње коло се мора играти у истом дану и сви мечеви морају почети у исто време.

Коначни пласман се одређује на основу освојених меч бодова (победа у мечу доноси екипи 3 бода, нерешен резултат 1 бод и пораз 0 бодова):

1)       Победник је она екипа која сакупи највише меч бодова. У случају да две или више екипа имају исти број меч бодова одлучује

2)       збир освојених поена појединих екипа, тако да предност има екипа која има више освојених поена, затим

3)       бољи међусобни резултат екипа које деле место и на крају 4)       успех према Сонеборн систему (примењен на меч бодове). 5)       Уколико је све исто одлучује накнадно одигран меч, или мечеви екипа које деле критично место, а ако се и тада не може одредити победник, 6)       одлучује жреб

Победник Шајкашке лиге стиче право играња квалификација (плеј оф) са победницима Новосадске лиге и Међуопштинске лиге Врбас за пласман у Јужнобачку лигу . У Јужнобачку лигу се квалификују две боље пласиране екипе из ових квалификација. Датум и распоред играња квалификација одредиће такмичарска комисија ШСВ

Из Шајкашке лиге не испада ниједна екипа. Уколико нека екипа иступи из такмичења, а одиграла је мање од половине мечева, искључује се са такмичења, а њени дотадашњи резултати се поништавају. Уколико је екипа одиграла половину или више мечева, тада преостале мечеве губи службеним резултатом са 0 бодова и 0 поена (рачунајући и меч у коме је контумацирана) према Правилнику ШС Војводине, а противници добијају:

1)       3 меч бода и највећи број поена са којим је та екипа изгубила у неком мечу током такмичења, а ако та екипа није изгубила ниједан меч у току такмичења онда,

2)       3 меч бода и 3,5 поена, односно резултат ће бити 3,5:0.

Екипа која неоправдано иступи биће кажњена према Правилнику ШС Војводине.

Све евентуалне примедбе, као и најаву жалбе, капитени су дужни да унесу у Записник меча.

 

Жалба на одлуку судије подноси се у писменој форми Координатору- водитељу лиге, најкасније 48 сати по насталом спору, уз уплату таксе од 1.500,00 динара на жиро рачун ШСВојводине 340-1945-12. У случају позитивног решења жалбе такса се враћа, а у супротном таксу задржава ШСВојводине.

Сви подаци у вези с лигом (резултати мечева, појединачни резултати, стање на табели, итд.) биће доступни на сајту ШСВ www.vojvodinachess.net  и на сајту www.chessnovisad.in.rs

 

Судије делегира координатор лиге . Домаћин је дужан да судији исплати путне трошкове (цена карте за аутобус) и судијску таксу од 1.000,00 динара нето. Уколико делегирани судија не дође на меч, домаћин ће, у договору са гостима, одредити другог судију на лицу места.

Судија је дужан да Записник меча достави лично или поштом у ШСВојводине Нови Сад Масарикова 25 следећег дана након одигравања меча, а најкасније сутрадан. Резултат меча судија је дужан да јави координатору телефоном одмах по завршетку меча.Уколико је меч одигран без судије онда је капитен домаће екипе обавезан да јави резултат одмах после меча координатору лиге Петру Миличевићу на тел 062  8047001

Котизација за учешће у Шајкашкој лиги износи 2.700,00 динара. Уплату извршити на рачун ШС Војводине број 340-1945-12, .Екипа која не уплати котизацију не може да наступи у лиги.

.           Све што није обухваћено овим Пропозицијама решаваће се у складу са важећим правилима игре ФИДЕ и правилницима ШС Србије и ШС Војводине.

1 коло             14 маја 2017. у 10 час

2коло              21 маја 2017. у  10 час

3 коло             28 маја 2017. у  10 час

4 коло             4 јуна 2017.  у   10 час

5 коло            11 јуна у   10 час

6 коло            03. септембра у  10 час

7 коло             10. септембра у 10 час

8 коло            17.септембра у 10 час

9 коло            24. Септембра у 10 час

10 коло           01. Октобра   у 10 час

 

Шаховски Савез Војводине

Петар Миличевић,координатор лиге

Šajkaška liga 2017 izvučeni brojevi

 

1-Hajduk Gardinovci

2-Budućnost Nadalj

3-Hajduk Čurug

4-Šajkaš Šajkaš

5-Šajkaš Kovilj

6-Jugović 2

ЗА ТАКМИЧАРСКУ 2017. ГОДИНУ

 ШАЈКАШКА лига је екипно такмичење организовано по Бергеровом систему. Такмичење се игра у оквиру редовног система такмичења ШС Војводине, а техничку организацију спроводи  ШСВ . Координатор и водитељ лиге је национални судија Петар Миличевић  тел 062804 7001

Лигу сачињава  6 клубова и то: .

1-Хајдук Чуруг

Парента Маринко 064 9127583, Петрић Рената 063 853 7420

игра се у центру у шах клубу Трг Слободе 1

 

2-Шајкаш Ковиљ

Коларов Дарко  064 9339691 , игра се у клубу у центру.

Јакшић Дејан 060,6238109

3-Југовић  2  Каћ

Анђелковић Стојан 060 0599145.  Игра се у центру у Шах клубу

 

4-Хајдук Гардиновци

Радивој Јовановић   2968 093,  064 297 4723

Игра се у Дому културе.

 

5-Шајкаш Шајкаш

Каназир Стеван 064 1975 923,игра се у Ловачком дому

 

6-Будућност Надаљ.

Попглигорин Милан  732 050 ,игра се у Ловачком дому.