Priprema za swiss manager

x

PRIPREMA ZA SAVLADJIVANJE PROGRAMA ZA PAROVANJE

ŠAHOVSKIH TURNIRA SWISS-MANAGER

 

Poštovani ,

Ukoliko želite da savladate rad sa programom swiss-manager i da se pripremite za pohadjanje kursa za ovo savlađivanje onda pratite šta se ovde preporučuje.

Održaćemo kurs ali na kurs morate doći polupripremljeni što znači da morate imati predznanje koje sami morate steći vežbanjem. Na kursu ćete naučiti kako se radi sa programom i stvari koje su vezane za dodavanje igrača u toku turnira,zatim za odustajanje igrača tokom turnira ili za izostajanje igrača u ponekom kolu. Takođe ćete saznati kako se sa programom skida rejting lista.

Takođe ćete na kursu dobiti šifru za aktiviranje programa swiss manager i ako položite ispit ispravno rešivši zadatak onda ćete dobiti potvrdu da ste sposobni da parujete zvanični turnir koji organizuje ŠSV.

 Pre početka može se desiti da program neće da radi na vašem kompjuteru. To je najčešće kriv antivirus koji koristite i zato pokušajte da isključite ili obrišete svoj antivirus dok instalirate program. Ja sam morao da obrišem svoj antivirus i koristim Aviru kome ne smeta swiss manager.

1-Početak

Sa interneta na stranici  http://swiss-manager.at/download.aspx skinite ovaj program u probnoj verziji. Kad stignete na sajt kliknite na Swiss-Manager Unicode Version for Windows XP and newer (08.06.2019, Build 13.0.1.47, Filegröße 5.165.568) i snimite na svoj kompjuter. Ovo 8 6 2019 važi danas a kasnije će biti drugi datum.

Pratite šta se od vas traži i instaliraćete program.

Kad instalirate program na desktopu će vam se pojaviti ikonica u liku šahovske table a ispod će pisati swiss manager unicode.

Da krenete sa radom kliknite na tu ikonicu i otvoriće vam se prozor na jednom od jezika koji postoje za taj program ali skoro sigurno neće na srpskom. Ako je na engleskom onda na osmom naslovu s leva na desno piše other. Kliknite na to i otvara se prozorčić i tu je prvi naslov Language selection and ………. Kliknite na to i otvara se meny sa jezicima i tu obeležite serbian i dole desno kliknite na ok. Sada imate sve na srpskom.

2-

Pokušajte da otvorite novi turnir pod Datoteka/novi turnir

Izaberite svajcarski sistem . Kad se otvori prozor nazovite nekako vaš turnir i to napišite umesto zvezdice tako da vam ostane iza naziva turnira  nastavak     .TUNx  (na primer novi.TUNx)  Kliknite na sačuvaj i

Kliknite na unos / turnir i pod generalno ubacite sve podatke o turniru.  naziv turnira organizator vremenska provera direktor, Glavni sudija,sudija,federacija, mesto ,broj kola,datum početka, datum završetka , ispod sortiranje tačku na internacionalni rejting,

parovanje prema poenima igre već stoji tačka, Rejtingovanje FIDE  da nacionalno ne

Zatim gore u vrhu kliknuti na kriterijumi kod deobe mesta

Izabrati određena tri kriterijuma koji stoje u raspisu i pravilniku turnira i po redu ih ubaciti. Ako dole u tabeli već ima tri kriterijuma prvo treba njih obrisati tako što ga klikom obeležiš i klikneš dole levo na obriši kriterijume kod deobe mesta. kad je donja tabela prazna ubaciti po redu one kriterijume koji su zadati. Kod ubacivanja kriterijuma pažljivo ubaciti prema zahtevima iz pravilnika turnira. Ako nemate kriterijume onda ubacite 37 buholc.

Sledeće je klik pod unos / unos igrača i tu unosite igrače koje ćete za vaš izmišljeni turnir izmišljati. Ubacite igrače kliknite nas parovanje i pokušajte da radite tako što ćete ubacivati rezlutate pod unos/rezultati.

 Program će parovati najviše tri kola jer imate probnu verziju.

Dalje tek sledi i ako ste zainteresovani za dalju pripremu javite mi se na mejl nslord@hotmail.com

 

Pozdrav Milan Miladinov IA